Testi Programi Nderkombetar per Vleresimin e Studenteve (PISA): 40 vendet kryesore ne matematike dhe ne lexim.

Programi Nderkombetar per Vleresimin e Studenteve (PISA) vazhdimisht kryen teste per te vleresuar dhe per te pare nivelin e studenteve ne rang boteror. Kete here PISA ka theksuar nivelin e tyre ne dy lexim dhe matematike – dy shtylla kryesore te edukimit.

Bazuar ne rezultatet e fundit te publikuara ne 2013 (nga testi I marr ne 2012), tregoi qe performance te lart kishin vendet e Azise. Ky rezultat tregoi qe Anglia deshtoi ne tregimin e progresit dhe rendesi mori niveli I larte qe tregoi Shangai ne te dy testet.

Ky perfundim ngriti pyetje rrethe oreve te zgjatura te studimit ne vende si Korea e Jugut dhe tregoi se si harta e edukimit eshte duhet ndryshuar.

Pisa test top 40
Reading Maths
1. Shanghai (China) 1. Shanghai (China)
2. Hong Kong (China) 2. Singapore
3. Singapore 3. Hong Kong (China)
4. Japan 4. Taiwan
5. South Korea 5. South Korea
6. Finland 6. Macao (China)
7. Ireland 7. Japan
8. Taiwan 8. Liechtenstein
9. Canada 9. Switzerland
10. Poland 10. Netherlands
11. Estonia 11. Estonia
12. Liechtenstein 12. Finland
13. New Zealand 13. Canada
14. Australia 14. Poland
15. Netherlands 15. Belgium
16. Belgium 16. Germany
17. Switzerland 17. Switzerland
18. Macao (China) 18. Austria
19. Vietnam 19. Australia
20. Germany 20. Ireland
21. France 21. Slovenia
22. Norway 22. Denmark
23. United Kingdom 23. New Zealand
24. United States 24. Czech Republic
25. Denmark 25. France
26. Czech Republic 26. United Kingdom
27. Italy 27. Iceland
28. Austria 28. Latvia
29. Latvia 29. Luxembourg
30. Hungary 30. Norway
31. Spain 31. Portugal
32. Luxembourg 32. Italy
33. Portugal 33. Spain
34. Israel 34. Russian Federation
35. Croatia 35. Slovak Republic
36. Sweden 36. United States
37. Iceland 37. Lithuania
38. Slovenia 38. Sweden
39. Lithuania 39. Hungary
40. Greece 40. Croatia

www.bbc.com