Nurofen: pse kemi blerë emrat e markave kur barnat xhenerike janë më të lira – dhe të bëjë të njëjtën gjë

Pronari Nurofen e Reckitt Benckiser është urdhëruar për të ndaluar shitjen e produkteve të caktuara, pasi u zbulua të jenë produkteve identike për lloje të ndryshme të dhimbjes .

Ndërsa çështja ngre pyetje specifike rreth etiketimit Nurofen, brandi ose marka zakonisht është më e shtrenjtë se ekuivalentet gjenerike.

Tabela tregon se medikamentet nen nje marke te caktuar(ngjyra e zeze) gjithmonë i kushtojnë të konsumit më shumë për një ekuivalent gjenerik (me ngjyre te kuqe) që mund të bëjë të njëjtën punë. Nurofen kushton 5 fish më shumë se ibuprofeni gjenerik.

(Ngjyra e Zeze )medikametet me brand      ( Ngjyra e kuqe) medikament gjenerik

Nurofen_costs_over_five_times_more_than_generic_Ibuprofen__Brand_Name_Boots_own_chartbuilder.png

Medicamentet e branduara kushtojnë me shumë duke qenë se kompania duhet të mbuloj shpenzimet për të zhvilluar një medicament.  Kur kompanitë marrin patentën për versionin original  të medikamentit, kompani të tjera janë të lira të procedojnë me versionin e tyre, duke qënë se ato nuk merren me zhvillim të medikamenteve ato mund ta shesin atë më lirë.

Efekti placebo është një arsye e madhe pse konsumatorët për të marr ilaçe mbi ekuivalentet e tyre të përgjithshme.

“Efekti i njohur placebo luan një rol në përmirësimin e lehtësim dhimbje kur njerëzit besojnë se ata janë duke marrë ilaçin do të punojnë për dhimbjen e tyre. Efekti placebo është një arsye pse njerëzit mund të zgjedhin për të blerë një produkt më të shtrenjtë edhe pse ai mund të jetë identike me versionet më të lirë “.

Dr. Aomesh Bhatt, drejtor i çështjeve rregullatore dhe mjekësore për Nurofen, tha se hulumtimi konsumit tregon se 9 në 10 persona kërkojnë medikamente për qetësim të një dhimbje specifike, ndërkohë që 7 në 10 thonë pako  per dhimbje specifike ndihmojne ata të vendosin se cili produkt është më e mire për nevojat e tyre.

Neal rekomandon të bisedosh me farmacistin për të kuptuar pretendimet që medikamente të ndryshme kane efektivitet në varësi të dhimbjeve të ndryshme. Farmacistët e dinë që nëse ingredientet (përbërësit) aktiv si edhe formula jane njesoj, atëherë efekti klinik do te jetë I njëjti.  Të gjitha barnat në Mbreterinë e Bashkuar janë të rregulluara rreptësisht për sigurinë, efikasitetin dhe cilesinë, pavaresisht nëse janë ose jo të emërtuara me emrin e tyre gjenerik.

Burimi: INDEPENDENT