10 Rreziqet më të mëdha që bota do të mund të përballet në 2016.

Ndërkohë që Lindja e Mesme është vulnerabel, ISIS është bërë organizata më e fuqishme terroriste. Forca gjeopolitike e SHBA vazhdon “të kalbet”, dhe Evropa është duke parë rritjen e problemeve ekonomike dhe politike.
Megjithatë, analistët e Eurasia Group nuk mendojnë se kjo do të thotë që ne jemi në greminën e Luftës III Botërore. Fuqitë më të mëdha ekonomike të botës janë të padëshiruar për tu zhytur në luftë.

Aleanca boshe

Partneriteti transatlantike ka qenë aleanca më e qëndrueshme dhe të rëndësishme në botë, duke forcuar rendin ekonomik globale dhe forcimin e paqes si edhe të stabilitetit për gati shtatëdhjetë vjet shkruan Bremmer dhe Kupchan .Por tani ky partneritet është më i dobët, dhe më pak i përshtatshëm, se në çdo moment që nga Plani Marshall. Në vitin 2016, aleanca transatlantike do të jetë një aleance boshe. Ky trend është duke u zhvilluar prej disa kohësh. Rritja e Kinës dhe tregjet e tjera në zhvillim kanë krijuar një grup të ndryshëm të kërcënimeve dhe mundësive për vendet e zhvilluara, unilateralizmit amerikan dhe dobësi Evropiane .

Europe e Mbyllur

Ndarja e Evropës nuk është asgjë e re. Ata kanë përcaktuar sfidat e Europës për dekada të tëra, por në vitin 2016, ata do të arrijnë një pikë vendimtare si një krizë identiteti që del në mes të “Evropës të hapur” dhe “Evropës së  mbyllur”. Dhe një kombinim i pabarazisë, refugjatëve, terrorizmi, presionet politike paraqesin një sfidë themelore për parimet mbi të cilat Bashkimi Europian u themelua, shkruan Bremmer dhe Kupchan. Përveç kësaj, kancelarja gjermane Angela Merkel, i cili ka qenë avokate e ” Evropës së Hapur “, do të shoh pozitat e saj politike të dobësuara këtë vit. Kjo është kryesisht për shkak te mikpritjes së saj të refugjatëve në Gjermani, një vendim që nuk ishte i njohur as në vend dhe as jashtë vendit.

Gjurmët e Kinës

Nuk është sekret se ekonomia e Kinës është e madhe. Dhe këtë vit, ajo do të fillojë avancimin e interesave të saj nëpërmjet mega- projekteve si ” Silk Road ” me dhe Infrastrukturës aziatike te Bankës së Investimeve . Këtu është rreziku: Shumë vende në të gjithë botën tani pranojnë se Kina është edhe lojtari më i rëndësishëm dhe i pasigurt për një shumëllojshmëri të rezultateve kritike. Kjo është dekurajuese për ato që janë më të ekspozuar ndaj Kinës si kurrë më parë por sjane gati për këtë ndryshim. Për arsye se nuk e kuptojnë apo nuk bien dakord me prioritetet kineze, ato nuk do të dinë se si të reagojnë ndaj marrëveshjeve të këtij shteti.

ISIS dhe ‘miqtë’

ISIS është organizata më e fuqishme terroriste në botë. Përgjigjet ndërkombëtare për rritjen e saj janë të pamjaftueshme, janë të drejtuara keq dhe në qëllime të kryqëzuara midis tyre. Për vitin 2016, ky problem do të provojë mungesë shprese dhe ISIS (dhe organizatat e tjera terroriste) do të përfitojnë nga kjo, shkruan Bremmer dhe Kupchan . Shtetet më të kërcënuara ndaj ISIS (si dhe Al Kaedës , Boko Haram dhe grupeve të tjera të reja) do të jenë ata me “arsye të qarta për për të targetuar ISIS”. Sipas Eurasia Group, këto vende janë Franca, Rusia, Turqia, Arabia Saudite dhe SHBA – si dhe ato me numrin më të madh të muslimanëve tjetërsuar sunitë, si Iraku , Liban, Jordani , Turqi , Egjipt dhe disa vende evropiane .

Arabia Saudite

Arabia Saudite ka pasur një fillim të trazuar të vitit të ri, ashpërsimin e lidhjeve diplomatike me Iranin në ditën e tretë të vitit 2016, pas një grindjeje mbi ekzekutimin e një kleriku të shquar shiit.Mbretëria saudite është duke kërkuar ecjen përpara në një vit të vështirë si ky, shkruan Eurasia Group .Mbretëria saudite do të përballet me rritje të mosmarrëveshjeve destabilizuese brenda familjes mbretërore këtij viti, dhe do të jenë të izoluar gjithnjë e më shumë ndërkombëtarisht, shkruan Bremmer dhe Kupchan. Kjo do të çoj sundimtarët sauditë të veprojnë në mënyrë agresive me vendet pranë tyre, dhe do të rrisin më tej destabilitet në Lindjen e Mesme .
Rritja e teknologeve

Numri I madh dhe I shumëllojshëm i aktorëve nga bota e teknologjisë të cilët kanë influencë të lartë jo-shtetërorë, po hyjnë në sferën e politikës me këmbëngulje të paparë. Këta persona të lidhur me teknologjinë e politikisht ambicioz janë të shumtë dhe të ndryshëm, me profile që variojnë nga Silicon Valley, korporatat për grupet e hacker dhe filantropët pensionist. Rritja politike i teknologëve do të krijojë konflikte midis qëndrave konkurruese të pushtetit.

Udhëheqësit e paparashikueshme

Një plejadë jashtëzakonisht të gjerë të liderëve të njohur për sjelljen e parregullt do të bëjë politika ndërkombëtare jashtëzakonisht të paqëndrueshme të këtij viti. Putin i Rusisë dhe Erdogan i Turqisë janë udhëheqës të një pakete të padisiplinuar, këtu përfshihet edhe Zëvendës Princ bin Selman i Arabisë Saudite si edhe në një masë më të vogël, por të rëndësishëm – Ukrainasi Petro Poroshenko, shkruan Bremmer dhe Kupchan . Shumë prej figurave janë të përfshirë në konfliktin e Sirisë, e cila mund të shtojë rrezikun e mëtejshëm atje.  Ndërkohë, konflikti Ukrainës do të ” ngrijë gjatë 2016 “, e cila mund të rezultojë në marrjen e fajit më të madh të Poroshenko. Lëvizja e tij e rradhës do të jetë të paparashikueshme.

Brazil

Brazili ka qenë duke luftuar me një recesion të thellë, shumë- vjeçar, dhe Presidenti Dilma Rousseff po përballet me një lëvizje fajësimi në kongres . Nëse presidenti mbijeton, (e cila ende duket e mundshme) qeveria e saj nuk do të fitojë të rritjen politike të nevojshëm për të lëvizur në reformat ekonomike që janë kritike për trajtimin e rritjes së deficitit fiskal të vendit.

Zgjedhjet jo të mjaftueshme

Relativisht pak tregje në zhvillim do të mbajnë zgjedhje në vitin e ardhshëm. Kjo do të thotë se njerëzit nuk do të kenë shumë mundësi për tu dëgjuar, dhe përshkallëzohet mundësia e pakënaqësie në këto tregje .Ka një mundësi në rritje e protestave në rrugë në Brazil, Afrika e Jugut , dhe tregjet e tjera në zhvillim .

Turqi

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan do të vazhdoj të përpiqet të zëvendësojë sistemin parlamentar të Turqisë me atë presidencial (e cila do të centralizoj vendimmarrjen në zyrën e tij).Ai nuk ka gjasa për tja arritur këtij qëllimi brenda vitit, kjo sipas analistëve Eurasia Group , por kjo do të dëmtojë më tej ambientin politik dhe ekonomik tashmë të dëmtuar Turqisë .Ndërkohë, fokusi i qeverisë në te qënin në anën e duhur me vota përmes populizmit ekonomik, do të minojë përpjekjet për të adresuar dobësitë strukturore ekonomike të vendit, argumentojnë Bremmer dhe Kupchan. Për më tepër, politika e jashtme e vendit do të prezantohet me nacionalizmin me qëllim ushqyerjen me pikëpamjet gjithnjë e më konservatore të turqve në një përpjekje për të forcuar rendin e ditës në referendumin e presidentit .