10 Gjuhet qe çdo Anglisht-foles do te mesonte lehtesisht

Gjuha Afrikane: Ashtu si edhe gjuha Angleze, gjuha Afrikane ben pjese ne familjen e gjuheve te Gjermanike Perendimore. Ne ndryshim nga Anglishtja, kjo gjuhe nuk te konfuzon, e nuk ta sjell “mendjen verdalle”. Nje karakteristike e kesaj gjuhe e cila lidhet me gramatiken eshte struktura e saj llogjike dhe jo e lakueshme. Ne kete gjuhe gjithashtu nuk ka zgjedhim foljesh. Ne ndryshime nga gjuhet Romane nuk ka gjini. Nje tjeter vecori e kesaj gjuhe eshte fjalori i saj, jane fjalet qe rrjedhin nga gjuha Gjermane. Fjalori dhe ndertimi i fjalise eshte aq i thjeshte sa te tregosh nje objekt dhe te pyesesh rreth tij. “Wat is dit in Afrikaans?”

Gjuha Frenge: Nga pushtimi Norman, ne gjuhen Angleze kane mbetur rreth 8000 fjale me rrenje nga gjuha Frenge. Sipas gjuhetareve gjuha Frenge ka patur  ndikim te madh te gjuha Angleze. Ne gjuhen e perdorur ne Gjykata ne shekullin e 11 jane perdorur terma modern te gjuhes Frenge si :je ne sais quoi, apres-ski, buergeoirs. Per ata qe mesojne gjuhen Frenge, Anglishtja ka me shume te perbashketa persa i perket leksikologjise me gjuhen Frenge krahasuar me gjuhet e tjera Romane. Kjo do te thote qe fjalori Freng eshte me familjar, lehtesisht i njohur dhe lehtesisht i kuptueshem. Per ata qe mesojne gjuhen Frenge te avancuar te bisedosh ne kete gjuhe eshte relativisht e lehte, nderkohe qe eshte e veshtire te mesosh gjinine e emrave dhe 17 format e foljes.

Gjuha Spanjolle: Gjuha Spanjolle ka nje vecori, per te gjithe ata qe e mesojne kete gjuhe, fjalet e kesaj gjuhe shkruhen ashtu si edhe shqiptohen. Kjo do te thote qe te lexosh dhe te shkruash ne Spanjisht eshte veprim drejtvizor. Shqiptimi ne kete gjuhe eshte shume i lehte vecanerisht per folesit e Anglishtes. Nderkohe e folura gramatike ne Spanjisht ka me pak parregullsi se gjuhet e tjera Romane. Gjithashtu duke qene se gjuha Spanjolle  eshte gjuhe me status nderkombetar eshte gjuha e dyte me terheqese per Anglisht folesit. Eshte nje nga gjuhet zyretare ne tre kontinente dhe me rritjen e ekonimise ne vendet Latine dhe ne Ameriken Jugore, vleresohet si nje aset profesional. Ne nje ankete te Telegraph, 37 % e punonjesve e renditen gjuhen Spanjolle si gjuhe te rendesishme per tu ditur.

Gjuha Hollandeze: Nje tjeter gjuhe e grupit te gjuheve Gjermanike perendimore dhe kusheri e gjuhes Angleze. Gjuha Hollandeze eshte shume familjare per Anglisht-folesit si per strukturen ashtu dhe per sintaksen e saj. Ne termat e shqiptimit dhe te fjalorit eshte njesoj si Anglishtja si groen (green) or de oude man (the old man). Pervec fjaleve me rrenje Gjermanike ajo ka shume fjale te marra nga gjuha Frenge fjale si: drogeren (drug) dhe blok (block). Gjuha Hollandeze eshte e ngjashme me gjuhen Gjermane por dallohet nga sistemi me i thjeshte i gramatikes, prej disa studiuesve cilesohet si gjuha me e lehte per Anglisht-folesit.

Gjuha Norvegjeze: Kjo gjuhe qe ben pjese ne grupin e gjuheve te Gjermanise veriore dallohet per shqiptim te qendrueshem dhe per Anglisht-folesit ka gramatik mjaft te kendshme. Gjuha Norvegjeze dhe Anglishtja kane shume ngjashmeri ne sintaks dhe ne rregullin e fjaleve. Foljet kane nje vecori te thjeshte, ato nuk zgjedhohen sipas numrit dhe personit. Rregullat e zgjedhimit jane vecanerisht drejteperdrejte, me nje prapashtese te thjeshte – e per kohen e  shkuar dhe – s per foljet pasive.  Ne rangun e lart te sistemin e edukimit ne Norvegji, Anglishta eshte mesuar ne mbare vendin, duke filluar qe ne shkollen fillore, dhe tani shume Norvegjez flasin gati rrjedhshem Anglisht. 

Gjuha Portugeze: Gjuha Portugeze eshte gramatikisht e njejte me gjuhet e tjera Romane. Nje vecori e thjeshte por terheqese e kesaj gjuhe eshte forma e saj pyetese, e cila shprehet vetem nga intonacioni. Ne po largohemi tani. (We’re leaving now) mund te kthehet ne pyetje duke rritur tonin ne fund te fjalise Ne po largohemi tani? (“We’re leaving now?”)  qe eshte nje menyre natyrale gjuhesore e Anglisht-folesve.  Megjithese zanoret hundore jane te veshtira te shqiptohen ne fillim, toni i saj ritmik eshte i lehte per tu ndjekur. Me rritjen e ekonomise se Brazilit dhe renditjen ne vend te 6 ne bote, njohja e gjuhes Portugeze shihet si nje aset i vleresuar lart profesionalisht.

Gjuha Suedeze: Nje tjeter gjuhe e familjes Gjermane e cila ndane shume fjale te njejta me Anglishten si: konferens (conference), midnatt (midnight), dhe telefon (telephone). Gjithashtu sintaksa eshte familjare per Anglisht-folesit me strukturen kryefjala- folje – kudrinori dhe folje qe zgjedhohen dhe ndjekin te njejtat rregulla si gramatika Anglisht. Foljet ne gjuhen Suedeze jane kostante te padryshueshme dhe ndjekin nje rregull te thjeshte zgjedhimi : “I speak/ You speak/ He speaks” qe ne Suedisht jane: jag pratar/ du pratar/ han pratar. Ne aspektin e shqiptimit,Gjuha Suedeze eshte gjuhe e cila klasifikohet si gjuhe kendoj – kenge.

Gjuha Italiane: Gjuha me romantike ne grupin e gjuheve Romane e cila ka shume fjale me prejardhje nga Latinishtja. Gjithashtu ka shume fjale qe ngjajne ne gjuhen Angleze; foresta (forest) calendario (calendar), ambizioso (ambitious). Gjuha Italiane eshte lehtesisht e lexueshme dhe fakti qe ka 21 shkronja e ben ate me te lehte se gjuha Angleze. Tingujt e vecante Italian si –ace ose ghi jane te rregullte dhe shume te lehte per tu zoteruar.  Gjithashtu struktura e fjalise ne gjuhen Italiane ka nje ritem te theksuar dhe shumica e fjaleve mbarojne me zanore. Kjo shton nje muzikalitet te gjuhes se folur qe e ben ate mjafte te thjeshte per te kuptuar si edhe argetim te pamohueshem per te prodhuar.

Gjuha Esperanto: Leo Tolstoy mbron idene qe e ka mesuar gjuhen Esperanto ne kater ore.  Shume gjuhetar e klasifikojne ate si gjuha me e lehte per tu mesuar, vecanerisht per folesit e gjuheve Indo Europiane. Ne te vertete nuk eshte nje gjuhe zyretare e ndonje vendi, Gjuha Esperanto njihet nga Akademia Frenge e Shkencave dhe nga UNESCO, dhe tani flitet mesatarisht nga 2 milion njerez ne te gjithe boten. Eshte krijuar ne fundvitet e shekullit te 19, neutrale politikisht dhe nacionalisht e cila eshte krijuar per te thjeshtuar blerjet. Sistemi i shqiptimit eshte i rregullt dhe fonetik dhe rregullat gramatikore jane te thjeshta dhe te ndertuara ne menyre qe te mos permbaj parregullsi. Fjalet jane ndertuar ne stilin ndertesa-bllok jashte parashtesave, rrenjeve dhe prapashtesave te rregullta. Fjale te perbera ne menyre llogjike si: birdokanto (birdsong), akvobirdo (waterfowl), akvomelono (watermelon) jane fjale te kesaj gjuhe.

Gjuha Frisiane: Kjo gjuhe flitet ne Friesland ne Hollande, flitet nga me pak se gjysem milion personash. Ende eshte shume e ngjashme me Anglishten dhe ka nje lidhje  unike me kategorine e vogel te  gjuheve te Detit Verior te Gjermanise. Pavaresishte ndarjes gjeografike dhe historike midis gjuhes Anglize dhe gjuhes Frisian ngjashmeria midis tyre eshte e cuditshme, jane identike ne fjalore, strukture dhe fonetike. Ka nje shprehtje gjuhesore” Gjalp i mire Djath i mire” qe mund te perdoret edhe ndryshe Anglishte e mire, Frisian e mire. Nje fjali e thene me ze te larte ne te dy gjuhet Frisian dhe Anglishte jane te ndryshueshme midis tyre.

Informacioni marre nga : www.businessinsider.com